Broskve, meruňky a nektarinky
Broskev - královna ovoce
Broskev obsahuje alfa-hydroxylové kyseliny neboli "ovocné kyseliny", což je skupina přírodně se vyskytujících kyselin, které ochraňují buňky před oxidací. V plodu broskve se vyskytuje mnoho důležitých antioxidantů, které hydratují, čistí a chrání pokožku před volnými radikály a obecně vypínají a stahují póry. Díky těmto účinkům zřejmě známe rčení o "tvářičce jako broskvičce" :)
Meruňka - významný zdroj vlákniny
Jednou z nejlepších vlastností meruněk je to, že obsahují vlákninu. Vláknina funguje jako čistič našeho těla, jelikož ze střev odstraňuje nechtěné látky, jako jsou toxiny a volné radikály. Zlepšuje také průchodnost střev a zabraňuje zácpě. Podle průzkumů má vláknina projímavé účinky a optimalizuje průchod stolice přes střeva a při vylučování. Vláknina také aktivuje různé trávicí šťávy, které zlepšují vstřebávání živin a spalování kalorií.
Nektarinka - podporuje imunitu
Nektarinky mají o něco sladší chuť než broskve a mají tudíž i mírně vyšší energetickou hodnotu.
Jsou bohaté na vitamin A, draslík a vitamin C. Některé nektarinky obsahují tolik vitaminu C, že jeden kus téměř pokryje denní potřebu dospělého člověka. Pomáhá tak tělu vstřebávat důležité železo a podporuje imunitní systém. Nektarinky mají také dobré čisticí vlastnosti – obsažená vláknina zlepšuje peristaltiku střev, čímž předchází riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.